ШУДОКАН - името на клуба е дадено от шихан Фумио Тойода 6-ти дан и в превод от японски означава:

  "Мястото, където се учи пътя".

  Летен лагер "Шукогейко" на БАА във Военноморско училище - Варна през 1999г.

     Доджото е основано през януари 1998г. от сенсей Добрев, като в началото името му е "Фудокан доджо" и е едно от първите в град Варна по това време. След 2000г. то приема официално името Шудокан доджо по настояване на президента на Световната Айкидо Асоциация (ААА) шихан Фумио Тойода. Клубът отначало е член на Българска Айкидо Федерация (БАФ), но в края на 1998г. прекъсва отношенията си с БАФ и става редовен член на Българска Айкидо Асоциация (БАА).

  Първи семинар с президента на БАА сенсей Едуард Германов проведен в Шудокан доджо на 6 декември 1998г.


     На 30 октомври 1998г.  Шудокан доджо участва в първият си семинар към БАА  в град София под ръководството на сенсей Кийт Мур 5-ти дан (ученик на шихан Тойода). През декември същата година  е проведен и първия семинар в град Варна със сенсей Едуард Германов 5-ти дан президент на БАА. През лятото на следващата 1999г. Шудокан доджо е организатор на първия летен лагер на БАА във Варна, на който присъстват над 200 айкидо практикуващи от всички организации в България - Ивама рю, Национален Айкидо Съюз и Българска Айкидо Федерация. Той се провежда в сградата на Военноморско училище и се ръководи от сенсей Германов.

     Отново във Военноморско училище - Варна  от 18 до 20 май 2000г.  е проведен семинар и демонстрация под ръководството на шихан Фумио Тойода. На демонстрацията състояла се в Двореца на културата и спорта - Варна  присъстват много почитатели не само на айкидо, но и на различни бойни изкуства, както и журналисти от страната.

  Демонстрация в Двореца на културата и спорта - Варна с шихан Фумио Тойода проведена на 20 май 2000г.

     Шихан Тойода дава интервю в което изказва своето положително впечатление от организирането на семинара и провеждането на демонстрацията, а също така своето задоволство от техническото ниво на практикуващите айкидо.

     На следващата 2001г. от 31 май до 2 юни отново на същото място Шудокан доджо организира вторият летен айкидо лагер на БАА със сенсей Германов.

     Една година по-късно от 6 до 8-ми юни 2002г. е проведен семинар с един от най-добрите ученици на шихан Тойода - сенсей Адрю Сато 5-ти дан. Повече от 100 практикуващи от цялата страна присъстват на  семинара проведен във Военноморско училище - Варна. Инструктори от различни клубове участват в демонстрацията към която интереса също е голям.

  Семинар със сенсей Андрю Сато проведен от 6 до 8-ми юни 2002г. във Военноморско училище - Варна.

     През 2003г. кубът е домакин на семинар с един от учениците на шихан Тойода. Във Варна пристига сенсей Хироши Таджири 5-ти дан. Той провежда семинар от 29 до 31 май в спортния комлекс "Юрий Гагарин", като краят му е отбелязан с демонстрация в Двореца на културата и спорта. В залата се събират огромен брой почитатели, както на айкидо, така и на други бойни изкуства. Традиционно провежданият във Варна летен айикидо лагер през 2004г. на който Шудокан доджо е организатор се състои отново в комплекса "Юрий Гагарин".

  Сенсей Александър Добрев изпълнява сокомен ирими наге с джо.

     През юни 2005г. клубът е домакин на поредния семинар със сенсей Андрю Сато. Той е проведен от 1 до 3 юни отново в спортен комлекс "Юрий Гагарин". Участие в него вземат трениращи айкидо от различни варненски клубове, като той също завършва с демонстрация в Двореца на културата и спорта. Четвъртият Шукогейко семинар на БАА във Варна се провежда през 2006г. отново в базата на "Юрий Гагарин".
    

     Шест години след смъртта на шихан Фумио Тойода в град Варна от 31 май до 02 юни 2007г. се провежда семинар организиран от Шудокан доджо с неговия син сенсей Стивън Тойода 3-ти дан. Той се състои в спортния комплекс на стадион Спартак. През следващите 2008г. от 29 до 31 май и 2009г. от 21 до 23 май станалият вече традиционен летен айкидо лагер на БАА се провежда в залата на Професионална гимназия по туризъм "Асен Златаров" - централното доджо на клуба.

     Практикуващи от различни клубове не само на БАА участват в проведения Шукогейко лагер от 27 до 29 май 2010г. С това събитие се отбелязва 10 години от последният семинар на шихан Фумио Тойода проведен в град Варна. То се състои отново в залата на Професионална гимназия по туризъм "Асен Златаров".

  10 години от последния семинар на шихан Фумио Тойода проведен в град Варна от 27 до 29-ти май 2010г. в Шудокан доджо.

     В резултат на дългогодишни и целенасочени тренировки, а също така  организирането и участието в множество семинари Шудокан доджо се е утвърдил,  като  зала с традиции, в която се обръща голямо внимание не само върху развитието на възрастните в айкидо, но също така и на децата. Клубът е допринесъл за развитието и популяризирането на айкидо в град Варна не само чрез многото организирани и проведени семинари, но и с това, че по-голямата част от сегашните инструктори със собствени клубове в града са тренирали дълги години в тази зала.


     Шудокан доджо следва традициите и правилата спазвани в японските зали, както по време на тренировките, така и при провеждането на изпити.

   

Демонстрация на Шудокан доджо проведена на 8 юни 2002г. в Двореца на културата и спорта - Варна.
Демонстрация на сенсей Андрю Сато 5-ти дан проведена на 8 юни 2002г. в Двореца на културата и спорта - Варна.

Демонстрация на Шудокан доджо проведена на 31 май 2003 г. в Двореца на културата и спорта - Варна.

Демонстрация на сенсей Хироши Таджири 5-ти дан проведена на 31 май 2003г. в Двореца на културата и спорта - Варна.