Биография на Фумио Тойода сенсей


от Мейдо Мур


(Забележка: биографичната / историческа информация, съдържаща се в тази статия е получена директно от Тойода шихан по време на серия от интервюта през 1998г. от автора.Тъй като до този момент все още не са направени  други проучвания автора поема отговорност за евентуални грешки.)

Фумио Тойода, шихан по айкидо, е роден в Япония на 8 ноември 1947г.Тойода е древна фамилия, която може да бъде проследена  в древността като клон от клана Фудживара, една от древните благороднически фамилии, която се е борила за надмощие по време на гражданската война в Япония. Тези конфликти в крайна сметка довели до установяването на клана Тойода по местата, които те и сега обитават в префектура Точиги, около 60 мили северно от Токио. Това се е случило преди около 400 години. По това време областта била неразработена и далече от центъра на управлението в Киото. Смята се, че фамилия Тойода са насила прогонени по тези места, защото са подкрепяли губещата страна във войната. Те приели живота на самураи фермери. Техният мон (фамилен герб) – този на Фудживара – още може да бъде видян на стряхата на фамилната им фермерска къща.

При битката при Секигахара, която завършва с решителна победа за Токугава Йеасу, създателят на шогуната Токугава, фамилия Тойода този път са на страната на победителя. Като резултат те получават много земя, която остава в семейството до реформата на Мак Артур, когато голяма част от нея е отнета. Днес са останали около 50 акра. Интересно е, че тези наследствени земи са в съседство със земите на друг прочут айкидо учител – Коичи Тохей. Фамилиите Тойода и Тохей са съседи от векове.


Това близко съседство с фамилията Тохей изиграва решаваща роля в живота на Шихан Тойода. По-голямият му брат Тоши, ученик по айкидо при Тохей сенсей, често взема със себе си Тойода по време на заниманията си. В началото това било просто ангажимент по отглеждането на брат му. На 10 години шихан Тойода започва да тренира айкидо.На 12 години започва да учи и джудо (по време на което, както той си спомня, си чупи ключицата два пъти). В крайна сметка той се отказва от джудо, за да се концентрира изцяло върху айкидо. На 17 години той получава своята  шодан степен. По това време сенсей Тохей е инструктор на Хаваите и изпитът е проведен от известният Морихиро Сайто сенсей.

На 17 години Тойода започва и своите мисоги тренировки – традиция за доджото на Тохей сенсей.Това били тренировки по дишане и Зен медитация, провеждани във всеизвестното Ичикукаи доджо в Токио. Ичикукаи е основано от ученик на прочутият Мейджи–ера майстор на меча, калиграф и зен майстор Иамаока Тесшу. Типът обучение на тази школа все още има репутация на изключително труден при тренировки, с които днешни ученици рядко биха се заели. Шихан Тойода си спомня петната по кожата на коленете от продължителното коленичене на татамито при дихателните упражнения и белезите, които оставяли по гърбовете ударите на старшите ученици с цел “да се изгони въздуха навън”... даже след кървавите дири, пропити през дрехите им.

 

 На 18 години шихан Тойода започва да учи право в университета Сеншу. Той за кратко живее с бъдещия Акира Тохей сенсей в апартамент близо до Айкикай Хомбу Доджо в Токио, участвайки в класовете на О-Сенсей Морихей Уешиба, а също и Дошу Кишомару Уешиба. Скоро след това докато продължава да тренира в Хомбу доджо, той се премества в Ичикукай доджо като джоджу, постоянен ученик. Тук в допълнение към мисоги тренировките споменати по-горе, той започва и обучението си по Зен под указанията на Тесо Хино сенсей, доджо шо на  Ичикукай и Бокугюкуцу Кейзан Роши, Зен майстор, който започва веднъж месечно да провежда сешин (интензивно Зен уединение).

 

Три години той издържа обучението в Ичикукай, докато учи и тренира айкидо. Той си спомня за това време като време през което е нямал и минута почивка. Суровостта на обучението в Ичикукай, съчетано с ученето се явява като тест за издръжливост на възможностите му.

 

 
След завършване на пребиваването му в Ичикукай, шихан Тойода се премества в апартамент отново близо до Хомбу доджо, където продължава да тренира по три часа на ден. По това време той се дипломира в Сеншу. Но след размисли той достига до важното заключение, че правото не е изборът му за бъдеща кариера. Айкидо и животът на шугио, а също и интензивните тренировки са това, което истински го интересува. Вземайки решение да се отдаде на айкидо професионално, той постъпва като учидеши (постоянно живеещ там ученик) в Айкикай Хомбу Доджо. По това време О-Сенсей е починал. Затова шихан Тойода става първият учидеши директно на новия дошу Кишомару Уешиба.Сега на 22 години той защитава сандан и помага като инструктор на много места. По това време сегашният дошу Моритеру Уешиба, а също и Хаято Осава, синът на Кисабуро Осава, започват своето обучение. На 24 години Тойода получава степен йондан. Неговата преподавателска дейност в Япония включва класове в 11 доджо, включително и университетите Дайо Бунка, Сейкей и Международният Християнски Университет. Той пътува до южна Корея, където тренировките му включват групи по хапкидо и корейското CIA. Той пътува често като отомо (участник и асистент при демонстрациите) на Кишомару Уешиба и има контакти с прочути учители като Сайто сенсей и Ясуо Кобаяши сенсей.

 

Драматичното разцепване, което разтърсва айкидо света по това време е когато Коичи Тохей, главен инструктор на Хомбу доджо по същото време, напуска Айкикай за да създаде своята Ки но Кенкюкай (ки общество) организация. Шихан Тойода продължава ангажиментите си към своя учител и застава на страната на Коичи Тохей сенсей. Заради опита си от Ичикукай, тренировките в Хомбу доджо му се струват недостатъчно интензивни и той се надява, че организацията на Тохей сенсей ще бъде различна. В крайна сметка получава позицията на главен инструктор по айкидо техниките на ки обществото. Той също става и автор на вътрешните правила на организацията. През 1974г. по нареждане на Коичи Тохей той се установява в Чикаго, за да започне да разпространява айкидо в Съединените Щати. Той е на 27 години и придобива степен годан. 

По това време айкидо не е много популярно на територията на САЩ. Чрез неуморна работа, айкидо започва да се разпространява и развива. Пътувайки почти всеки уикенд много години наред, за да учи и организира, шихан Тойода, вече рокудан и независим от организацията на Коичи Тохей, създава своя собствена организация през 1984г. – Американска Айкидо Асоциация (ААА). Основават се доджо в градовете, където няма айкидо, основават се нови филиали и ученици са обучени за инструктори.

Покрай тези пътувания, шихан Тойода работи по създаването на главен център на ААА в Чикаго. По това време се провежда първия национален инструкторски семинар. ААА е първата организация, която предлага такова обучение – “да се учим как да учим” вместо обикновената практика. Стига се до извода, че да обучаваш изисква допълнителни и уникални умения не задължително предавани само посредством чистата практика – това именно е в основата на дейността на шихан Тойода. 

Сега айкидо може да се срещне в почти всеки голям град в Америка. Лесно е да се говори за този растеж като за естествен процес, но той е постигнат единствено чрез физическата работа на шихан Тойода посредством пътуване и ежедневна саможертва и със същата интензивност и енергия както като ученик в Ичикукай доджо. 

Разрастването става и интернационално. В отговор на молбите на много държави за качествено айкидо преподаване, шихан Тойода основава дъщерна организация – Международна Айкидо Асоциация (ААИ). ААИ понастоящем включва инструкторски програми в 11 страни, включително и нови клонове в Япония. Третата създадена организация е Международната Айкидо Фондация (АИФ). Като организация с идеална и благотворителна цел АИФ осигурява икономическа и друга помощ на практикуващите айкидо в много страни. 

 

Развиват се и други дейности. Японският културен център – място, където хора с различен произход могат да получат познания по традиционни изкуства като чайна церемония, икебана, калиграфия, изучаване на японски език и различни бойни изкуства е създаден в Чикаго през 1978г. Той се превръща в модел за много подобни институции в цялата страна. Повече от 1000 души годишно вземат участие в тези класове в атмосфера на културен обмен и разбиране.

 

 

Усилията на Тойода шихан за разпространяването на Ринзай Зен са също заблежителни. Международното Зен Доджо Согенкай, организация, посветена на разпространението на Ринцай Зен медитацията и тренировъчни практики е създадена също в Чикаго през 1979г. и се разпростира в много филиали и клонове. Шихан Тойода, вече утвърден като зен майстор през 1997г. с будистко име Тензан Генсей Роши изпълнява длъжността председател на борда. Согенкай се отдава на пропагандирането на учението на Омори Соген Роши – майстор на Зен, меч и калиграфия, смятан за най-великия Зен майстор на 20 век. Тойода шихан е последовател на Теншин Таноуйе Роши, който пък е последовател на Омори Роши.Това уникално родословие, съчетано с ученията по Зен, Будо и изящни изкуства не може да се срещне никъде по света. 

Цялата тази активна дейност му донася слава на неуморим деятел, който рядко дава на тялото си почивката, която то заслужава. Той страда от бъбречна недостатъчност и претърпява успешно трансплантация в средата на 80-те. Всъщност през цялата си забележителна кариера той се бори с крехкото си здраве. Мисълта, че след операцията му е дадено "време назаем", със сигурност му дава сили да продължи. Трагедията идва неочаквано. Тойода шихан не успява да се прибори с бактериална инфекция. Забележителният му живот угасва на 4-ти юли 2001г., когато той е само на 53 години.

Оставяйки след себе си хиляди ученици в многобройни доджо и организации, Тойода шихан трайно повлиява върху развитието и разпространението на айкидо в международен мащаб. Неговите айкидо организации ААА и ААИ днес продължават да работят под ръководството на съпругата му Пат Тойода. Друга айкидо организация, айкидо Кобаяши доджо, приема да преподава айкидо в ААА и ААИ, запазвайки правото си на собствен стил. Ясуо Кобаяши сенсей, неговият син Х. Кобаяши сенсей и К.Хатаяма сенсей са официално обявени за главни международни инструктори на организациите на Тойода сенсей.

Основани са също нови доджо и организации. Шинджинкай организация създадена в Чикаго през 2002г. от старши ученици на Тойода шихан, днес активно поддържа неговото специфично преподаване и методология на трениране. Зен организациите създадени от Тойода шихан също оцеляват и коалират, формирайки Даюзенджи, Ринзай храм в Чикаго и фондацията коринджи- организация с идеална цел, работеща за да осъществи една от незавършените мечти на Тойода шихан: основаването на традиционен местен Зен храм в района на Чикаго.

Всички тези сдружения очакват деня, в който динамизмът, постоянството, енергията и бързината заложени от Тойода шихан чрез неговите личност и техника ще бъдат норма в света на айкидо, а не прекрасно изключение.


Демонстрация на шихан Фумио Тойода проведена през 1991г. в университета Де Паул - САЩ.
Демонстрация на шихан Фумио Тойода проведена на 25 април 1999г. в Чикаго - САЩ.
Демонстрация на шихан Фумио Тойода проведена на 14 май 2000г. в Национален Дворец на Културата - София. Демонстрация на шихан Фумио Тойода проведена на 20 май 2000г. в Двореца на културата и спорта - Варна.